Osteopathie kan helpen bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Wetenschappelijk onderzoek: 75% van de mensen met PDS-klachten ervaren algehele verbetering, waarvan 54 % zelfs zeer duidelijke verbetering.

Een osteopaat richt zijn behandeling op de oorzaak van PDS. Meestal is dit een verstoorde beweeglijkheid van de darmen. Het behandelen van de mobiliteit van organen is een van de specialismen van een osteopaat. Er wordt onderzocht waar in de buik zich ongewone spanningen voordoen. Is dat in de twaalfvingerige darm, de dunne darm, de dikke darm of de endeldarm? Ook de sluitspieren tussen de verschillende delen van de darm, de zogenoemde sfincters, kunnen gespannen zijn en worden onderzocht. Darmen bestaan uit glad spierweefsel dat kan verkrampen, net zoals een rug- of kuitspier. Ook wordt onderzocht of de zenuwbanen naar de darmen vrij zijn. Druk op een zenuw in de nek of in de rug kan de darmen prikkelen en tot verkramping leiden. Met zachte masserende en mobiliserende handgrepen worden de gespannen darmen en geblokkeerde wervels losgemaakt. Door de toegenomen ontspanning kan de normale bloed- en lymfecirculatie hersteld worden. Prikkelende en schadelijke afvalstoffen worden afgevoerd. De verkrampingen kunnen verdwijnen en de darmen kunnen weer vrij en pijnloos gaan functioneren. Osteopathische handgrepen zijn over het algemeen zacht en niet pijnlijk.

Onderzoek

In de dagelijkse praktijk bleek reeds dat osteopathische behandelingen een verlichtend effect kunnen hebben op PDS-klachten. Helaas was er nog weinig degelijk wetenschappelijk onderzoek verricht om deze bevindingen daadwerkelijk kracht bij te zetten.

Samen met mijn collega osteopaat Barbara van Loon hebben wij in het najaar van 2016 een wetenschappelijk onderzoek verricht naar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het onderzoek luidt: “ Een gerandomiseerd wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Osteopathie bij de behandeling van PDS, in vergelijking tot geen behandeling, zonder onderscheid in diverse subgroepen”.

PDSB

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging , PDSB.
In maart 2017 verscheen een artikel over dit onderzoek in het ledenblad genaamd “Prikkels”.

Resultaten

De uitgevoerde analyse en conclusie van het onderzoek zijn veelbelovend voor mensen met PDS.
Door osteopathische behandelingen:

  • 75% van de mensen met PDS-klachten ervaren algehele verbetering, waarvan 54 % zelfs zeer duidelijke verbetering.
  • Verbetert de kwaliteit van leven.
  • Algemene symptomen als buikpijn, buikkrampen, opgeblazen gevoel, e.d. nemen af.
  • De intensiteit van de klachten nemen af.

Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek is, in samenwerking met Barbara en Kai, wederom een vervolgonderzoek voorbereid. Dit grootschalig onderzoek staat gepland voor eind 2017-begin 2018.

...