Wat is osteopathie?

Wat doet een osteopaat?


De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. De osteopaat zoekt naar de balans tussen de verschillende systemen van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.


Wanneer ga je naar een osteopaat?


Lees hier een overzicht van de lichamelijk klachten die een osteopaat behandelt. Osteopathie is ook effectief in specifieke gevallen van migraine, duizeligheid, otitis, bloedsomloop, spijsvertering, endocriene, gynaecologische, urologische, neurologische, traumatologische problemen, enz. Daarnaast heeft het goede resultaten bij pasgeborenen en kinderen. De meest voorkomende aandoeningen zijn: plagiocefalie, voorkeurshoudingen, reflux, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, constipatie, scoliose, brachiale verlamming, verstuikingen, enz.


'When all parts of the human body are in line,
 we have perfect health. When they are not,
 the effect is disease. When the parts are readjusted disease gives place to health.' (A.T. Still)


Hoe werkt een osteopaat?


Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. Hij gebruikt alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie. Nadat de osteopaat een beeld heeft van de klachten en medische geschiedenis van de patiënt zal het hele lichaam worden onderzocht. De oorzaak van de klacht ligt niet altijd op de plaats waar de klachten optreden. Het lichaam is namelijk een biologische eenheid.


Afhankelijk van het opgestelde behandelplan worden er vervolgens door de osteopaat diverse zachte technieken en manipulaties gebruikt om het bewegingsverlies op te heffen en de mobiliteit van het lichaam te herstellen. Het lichaam krijgt de kans om zichzelf te genezen en klachten en ziekteverschijnselen nemen af.


Gezondheid is beweging


Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot de klachten. Een osteopaat neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken. Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergronden van je klacht en wat je zelf kunt doen aan deze klacht om je gezondheid te verbeteren. De osteopaat werkt samen met andere disciplines. 




Wat krijg ik vergoed?



De ziektekostenverzekeraar vergoedt osteopathie gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket. Het aantal behandelingen dat nodig is, is over het algemeen laag. Ben je benieuwd of jouw verzekering osteopathie vergoedt? Hier vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars en verzekeringspakketten die osteopathie vergoeden.


Osteopaat Kai Zonneveld voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden vanuit de zorgverzekeraars en is aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO).


Beroepsvereniging


De beroepsvereniging is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). De vereniging is bedoeld voor aangesloten professionals en maakt onderdeel uit van een grotere organisatie met een kwaliteitsregister en een stichting voor wetenschappelijk onderzoek (swoo.nl).

...